dinsdag 6 januari 2009

De definitie van IntuItie, Illusie en Begoocheling

INTUÏTIE
Intuïtie is een geestelijke gewaarwording, welke de juiste richting aangeeft en een hoger stadium van bewustzijn. Dit heeft tot gevolg dat er een stroom van zuivere intelligente rede via het denkvermogen binnenstroomt. Deze is emotioneel gestabiliseerd en in evenwicht en komt rechtstreeks vanuit het intuïtieve of buddische gebied.


ILLUSIE

Illusie is het mentaal verkeerd interpreteren van de feiten van het leven. Volgens de leringen van de occulte filosofie is er slechts één Werkelijkheid, nl. de Ene Oorzaak, het universele bewustzijn, dat de orthodoxie God noemt. Buiten die Ene Onveranderlijk Denkvermogen is er niets dan Zijn manifestaties, deze verkeren in een voortdurende toestand van beweging en verandering onder invloed van de Wet van Evolutie. Deze manifestaties zijn daarom niet werkelijk; de laatste werkelijkheid is datgene wat er Zijn zal aan het eind van het evolutieproces. In zover het menselijke denkvermogen deze tijdelijke manifestaties als permanent aanneemt, is het onderworpen aan illusie.

BEGOOCHELING
Begoocheling is een astrale of emotionele kracht, die de aspirant tot slachtoffer van zijn eigen valse emotionele voorstellingen en begeerten maakt. Begoocheling kan vergelijken worden met de houding van een volk dat in de dalen leeft, omgeven door mist en nevelen. Tengevolge van de onmogelijkheid voor hen om duidelijk door de mits te zien, verbeelden zij zich dat zij verschillende vormen zien, vrees aanjagend of anderszins en stellen zich deze vormen van hun eigen emotioneel-mentale benadering voor als werkelijk. De morgenzon, die in glorie boven de horizon optijgt, verdrijft deze nevelen van de nacht en openbaart de valse illusies en begoochelingen waaronder de mensen verkeerd hebben. Dit gebeurt er met het menselijk bewustzijn wanneer het Licht van de Intuïtie (het Licht van de Geestelijke triade) of het Licht van de Ziel in het denkvermogen van de aspirant binnen stroomt.

Wanneer het denkvermogen van de mens tenslotte onder de invloed van de intuïtie en van het Hoger Denkvermogen komt, zal de mens de waarheid direct kennen en zal hij zijn vroegere voorstellingen en geloofsovertuigingen als illusies afdanken.

Het oproepen van de intuïtie is in werkelijkheid het naar het hersenbewustzijn brengen van het aangeboren – maar gewoonlijk niet ontwikkeld – geestelijk vermogen, dat de aspirant in staat stelt direct contact te maken met denkbeelden en tenslotte te weten dat eenheid en synthese de enige ware werkelijkheden zijn voorzover het ’t Goddelijke Plan betreft.
---

1 opmerking:

  1. Zeer goed beschreven, houd zowel emotionele illusie in als mentale illusie, en geeft reeds een indruk van wat begrijpen is vanuit denk vermogen en bevatten wat de hogere kennis inhoud die universeel bestaat, illusie is ook een staat die komt uit de menselijke wil, die verbonden is aan het afgescheiden zijn van het grotere geheel door te denken dat men een volledig individueel wezen is.
    Van daaruit gaat men dingen proberen te verkrijgen die men zogezegd nodig heeft in veel vormen om toch een deel uit te maken van het geheel dat men ziet en begrijpt in de materie vanuit zijn eigen menselijke kennis, en eender hoe houd dit steeds beperking in, maar men gaat ook berusten op de persoonlijkheid dus die men uitmaakt te zijn, terwijl inderdaad alleen de eigen innerlijke gids een juiste weg kan aanbieden en deze contact bied met het universele.
    Het denken zal vertellen dat dit de langste weg te gaan is, dit komt vanuit begeerten en verwachtingen illusies die worden ingevuld dus, toch is de weg via het hart en de hogere innerlijke gids de kortste en makkelijkste.
    Maar men dient er inderdaad de illusies die zo zoet proeven voor op te geven maar die zo tijdelijk zijn als het aardse leven zelf, een tijdspannen van 80 of 90 jaar en de mens die men is na het overlijden bestaat niet meer in de cosmos, terwijl de eeuwigheid ongestoord verder gaat.
    JTB

    doorgegeven door JTB en geplaats door BK

    BeantwoordenVerwijderen