dinsdag 6 januari 2009

AUM-OM- Het Heilige WOORD

Uit A.U.M, door N.Roerich

Definities:

1. AUM, of fonetisch OM is een synthese van in klank uitgedrukte strevingen. (Par.4)

2. OM is de macht der genade.(Par.14)


a. Om te kunnen beginnen het AUM op de meest doelmatige wijze te doen klinken moet men zijn doordrongen van een eerbied voor de grootheid der schepping.(Par. 23)

b. Het begrip van de macht der genade is een schone gave. Slechts het meest verheven streven ontvangt zijn beloning. Het criterium van het meest verhevene is te verstaan als gelijkvormig met het hoogste principe.(Par. 23)

3. AUM is het symbool van de vereniging der hoogste energieën. (Par.600)

4. Laten we, los van de vele definities van AUM, ons herinneren, dat A is gedachte-basis; U-is licht – de eerste oorzaak, M is Mysterie, het Heilige. (Par.132)

a.) De drieledige klank wordt als OM uitgesproken. Het is alsof twee letters samenvloeien, maar de Basis en de Eerste Oorzaak vermengen zich in werkelijkheid tot het ene Ondeelbare.(Par.189)
b.) De drie letter A U M betekenen verleden, heden en toekomst Een dergelijke betekenis heeft een grondslag. De basis is het verleden; het Licht is het heden en benadering van het Heilige is de toekomst. (Par.241)
c.) De volgende interpretaties van AUM wordt ook wel geopperd; de eerste letter – geopenbaard als de Basis; de tweede – geopenbaard in de fijnste energieën; de derde – de Onuitsprekelijke in vuur en grootheid. Elke interpretatie leidt tot de zelfde drievoudige structuur, waaraan men, evenals aan de Waarheid, niet kan ontkomen.
Ook wordt gezegd, dat de algemene betekenis van het woord ‘ja ‘, als
bevestiging, dezelfde is. Het komt in alle talen voor.(Par.252)

5. AUM is de combinatie van de beste vibraties; dit betekend, dat men rondom dergelijke combinaties moet leren zich bewust te zijn van de beste hoedanigheden. Men moet zijn denken zuiveren van alle aanwezige beuzelingen. Men moet geen tuin kweken met wraakgevoelens en ergernissen. Elk uur moet beschouwd worden als een toegang tot bestemde arbeid. Men moet zijn karakter veredelen, opdat niet de vernieuwing van bewustzijn in de weg staan. (Par.503)


Resultaten van het gebruik van het AUM:

1. In de hogere vibratie ervan leidt AUM het bewustzijn tot de beste voorwaarde tot het observeren van psychische energie. (Par.207)

a.) In verschillende geschriften zijn omstandig uitleggingen gegeven over het AUM. De fijnheid der trillingen, de wijsheid van de klank en de schoonheid der structuur zijn reeds lang bekend, maar als het hart dood is, dan zal zelfs zulk een ‘sesam’ het slot niet ontsluiten.
Het is ook noodzakelijk te wijzen op afstemming en de krachtige essentie van het hart, AUM is niet toegankelijk voor harteloosheid. (Par.114)

b.) Als harmonische klank zal AUM een middel tot genezing zijn. (Par.585)

c.) In disharmonie wordt AUM tot een vernietigings-instrument. De hoogste verbinding wordt tot godslastering als die niet wordt gezuiverd door het vuur van het hart.(Par.595)

3.) Door middel van het AUM, streeft de mens er naar een verheven geestestoestand te scheppen en hij bevordert daardoor het ontvangen van de hogere energieën.

4.) Slechts de klank van het AUM kan harmonie brengen waar disharmonische trillingen bestaan.

5.) Het AUM weerklinkt niet als een naam, maar als een Plan. (Par. 79)

6.) Als ik AUM zeg, dan heb ik het welzijn van de wereld in gedachten. (Par.90)

LATEN WE VOL DANKBAARHEID AUM ZEGGEN. (Par. 326)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten